Dynia Cabello De Angel – odmiana figolistna, centkowane owoce
17 grudnia, 2022Dynia Flat White Boer – płaska i biała niczym talerz
17 grudnia, 2022Jak uprawiać dynie?
Podstawowe informacje o wymaganiach dyni co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Dynia przypominająca turban lub latający talerz obcych
Dynia Marina Di Chioggia – odmiana pochodząca z Włoch, ale o rodowodzie amerykańskim. Chioggia to nazwa włoski rybackiej we Włoszech, która została w ten sposób upamiętniona. Dynia ta była uprawiana we Włoszech już od 17 wieku. Stanowiła ważne źródło pożywienia dla ludzi w okresach zimowych, zwłaszcza dla biedoty.
Jest to dynia brodawkowata, jednakże liczba i wielkość brodawek jest zmienna. U jednych roślin są bardzo widoczne, a u innych występują nielicznie. Warto o tym wiedzieć, bo nie jest to wada odmiany.
Dynia tej odmiany tworzy płaskie, okrągłe owoce przypominające turban, ewentualnie kojarzyć się może ze statkiem kosmicznym obcych tzw. latającym talerzem. Ma bowiem po stronie dawnego kwiatu (czyli z drugiej strony szypułki) uwypuklenie przypominające kabinę kosmitów. Kolor owoców jest zielono-szary w różnych odcieniach, w tym mogą się pojawić jaśniejsze paskowania. Widoczne są wypustki w zielonym kolorze.
Owoce duże o wadze do 8 kg. Średnia waga to jednak 4,5 kg. Dojrzałość zbiorcza u tej odmiany rozpoczyna się zwykle po 90-100 dniach od siewu, ale zależy to od warunków uprawy.
Miąższ koloru żółto-pomarańczowego, smaczny, delikatnie słodki, polecany do pieczenia, jako dodatek do potraw i na zupy. Nasiona jasnego koloru, smaczne i odżywcze. Nadaje się do długiego przechowywania. Odmiana o dużej tolerancji na mączniaka, ale nie jest na niego odporna.