
Dynia odmiany Australian Butter – owoce walcowate, spłaszczone
17 grudnia, 2022
Dynia Marina Di Chioggia – płaska niczym turban, zielona z naroślami
17 grudnia, 2022Jak uprawiać dynie?
Podstawowe informacje o wymaganiach dyni co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Dynia figolistna, ekspansywnie rosnąca, wytrzymała
Cabello De Angel to dynia figolistna, której blaszki liściowe przypominają wyglądem liście figowca pospolitego (stąd nazwa). Owoce są owalne, o wadze do 5-8 kg. Największe są pierwsze owoce jakie roślina wytworzy. Skórka ma bardzo ciekawy kolor, rzadko spotykany wśród dyń – jest marmurkowata, zielona z białymi paskami i plamami.
Miąższ jest biały, włóknisty, a pestki czarne. Przetworzone owoce służą do produkcji słodyczy, dżemów, napojów bezalkoholowych i alkoholowych. Owoce długo się przechowują.
Roślina bardzo plenna i ekspansywna. W naszej uprawie silnie się rozrastała zabierając miejsce innym dyniom. Trzeba zatem przewidzieć dla niej miejsce. Polecamy jednak prowadzenie tej dyni na 2-3 owoce, a resztę pędów ciąć.
Dynia figolistna była uprawiana przez Indian z terenów obecnego Peru już ponad 5000 lat temu. Jest odporna na choroby grzybowe i dlatego jest stosowana jako podkładka do szczepienia ogórka i melona w uprawach pod osłonami. Odporność odmiany potwierdziliśmy na naszej działce.





















































