
Dynia odmiany Australian Butter – owoce walcowate, spłaszczone
17 grudnia, 2022
Dynia Marina Di Chioggia – płaska niczym turban, zielona z naroślami
17 grudnia, 2022Dynia figolistna, ekspansywnie rosnąca, wytrzymała
Dynie czyli rośliny z rodziny dyniowate, to warzywa, które wymagają dla prawidłowego rozwoju i plonowania ciepłego, słonecznego stanowiska, bogatego w substancje odżywcze oraz zasobnego w wodę. Poszczególne odmiany mogą nieco się różnić wymaganiami, jednakże jako rośliny ciepłolubne i w ponad 90% złożone z wody potrzebują wyżej wspomnianych warunków aby dobrze zaplonowały. Mogą być uprawiane w gruncie, a kto ma dużo miejsca to i pod osłonami. Niektóre osoby także dynie uprawiają na balkonach i tarasach. Niektóre odmiany silnie się rozrastają. Większość roślin się płoży po glebie, ale można je także prowadzić na podporach.
Cabello De Angel to dynia figolistna, której blaszki liściowe przypominają wyglądem liście figowca pospolitego (stąd nazwa). Owoce są owalne, o wadze do 5-8 kg. Największe są pierwsze owoce jakie roślina wytworzy. Skórka ma bardzo ciekawy kolor, rzadko spotykany wśród dyń – jest marmurkowata, zielona z białymi paskami i plamami.
Miąższ jest biały, włóknisty, a pestki czarne. Przetworzone owoce służą do produkcji słodyczy, dżemów, napojów bezalkoholowych i alkoholowych. Owoce długo się przechowują.
Roślina bardzo plenna i ekspansywna. W naszej uprawie silnie się rozrastała zabierając miejsce innym dyniom. Trzeba zatem przewidzieć dla niej miejsce. Polecamy jednak prowadzenie tej dyni na 2-3 owoce, a resztę pędów ciąć.
Dynia figolistna była uprawiana przez Indian z terenów obecnego Peru już ponad 5000 lat temu. Jest odporna na choroby grzybowe i dlatego jest stosowana jako podkładka do szczepienia ogórka i melona w uprawach pod osłonami. Odporność odmiany potwierdziliśmy na naszej działce.