
Dynia odmiany Hubbard Large Blue
16 grudnia, 2022
Dynia Cabello De Angel – odmiana figolistna, centkowane owoce
17 grudnia, 2022Dynia o australijskim rodowodzie
Dynie czyli rośliny z rodziny dyniowate, to warzywa, które wymagają dla prawidłowego rozwoju i plonowania ciepłego, słonecznego stanowiska, bogatego w substancje odżywcze oraz zasobnego w wodę. Poszczególne odmiany mogą nieco się różnić wymaganiami, jednakże jako rośliny ciepłolubne i w ponad 90% złożone z wody potrzebują wyżej wspomnianych warunków aby dobrze zaplonowały. Mogą być uprawiane w gruncie, a kto ma dużo miejsca to i pod osłonami. Niektóre osoby także dynie uprawiają na balkonach i tarasach. Niektóre odmiany silnie się rozrastają. Większość roślin się płoży po glebie, ale można je także prowadzić na podporach.
Australian Butter to bardzo ciekawa odmiana dyni wywodząca się z Australii o niespotykanym kształcie. Przypomina on kształtem walec, który jest lekko spłaszczony. Młode owoce są jasne, ale wraz z rozwojem nabierają pomarańczowego koloru. Nie jest on jednak bardzo intensywny. Na brzegach owocu widoczne są mniej lub bardziej zaznaczone wgłębienia. W pełni dojrzałe owoce osiągają do 2,5-6 kg wagi. Największy jest pierwszy owoc na roślinie. W okres dojrzałości ta odmiana wchodzi zwykle po 3-3,5 miesiącach uprawy.
Miąższ jest zwarty, pomarańczowy, bardzo smaczny, doskonały na zupy, desery, do ciast, na przetwory, jak również do zapiekania. Po upieczeniu skórkę można także jeść. Pestki są smaczne i zdrowe. Owoce dobrze się przechowują do kilku miesięcy.