
Czosnek odmiany Morado – wiosenny
28 lipca, 2023
Czosnek odmiany Latowicki – wiosenny, odmiana tradycyjna
5 listopada, 2023Czosnek wiosenny
Jarus to odmiana czosnku przeznaczona do uprawy wiosennej. Charakteryzuje się długim okresem trwałości po zbiorach, gdyż główki można przechowywać nawet do 12 miesięcy.
Główki są zazwyczaj małe, osiągają 20-40 g. Pokryte są białą i mocno przylegającą łuską, składają się z pojedynczych ząbków różnej wielkości, których zwykle jest 7-12 w główce przy czym wewnętrzne są mniejsze. Mają intensywny zapach i typowy czosnkowy smak. Ząbki pokryte są biało-kremową skórką, która z czasem wysycha tworząc suchą „łuskę”. Liście są wąskie, ciemnozielone, wzniesione.
Czosnek wiosenny sadzi się w okresie marzec-kwiecień, zbiory przeprowadza się gdy 50-60% liści na roślinie zaschnie, co następuje zwykle w lipcu-sierpniu. Warto wiedzieć, że czosnek sadzony wiosną wytwarza mniejsze główki w porównaniu z czosnkiem sadzonym jesienią. Roślina wymaga słonecznego stanowiska i żyznej oraz dostatecznie wilgotnej gleby. Czosnek ma duże wymagania wodne - susza, szczególnie wiosną, prowadzi do tworzenia mniejszych główek, a tym samym zmniejszenia plonu. Jarus nie wybija w pędy kwiatostanowe.
Ząbki czosnku wykorzystuje się w kuchni najczęściej w celach przyprawowych i do aromatyzowania potraw, jednak jest to także cenna roślina lecznicza.