
Cebula odmiany Bratko F1 (Syngenta) – uprawa z nasion
1 listopada, 2023
Narośla na korzeniach bobu i innych roślin bobowatych? – bakterie brodawkowe
2 listopada, 2023Odmiana wczesna pora
Por Pancho to odmiana wczesna, która jest przeznaczona na zbiór letni oraz jesienny (wrzesień-październik. Termin zbioru uzależniony jest od tego, gdzie prowadzona jest uprawa, a także czy rośliny są z siewu bezpośredniego, czy też z wcześniej przygotowanej rozsady. Uprawiając pory w tunelu/szklarni nasiona można wysiewać na przełomie lutego i marca. W przypadku rozsady wytwarzanej w warunkach domowych siewów można dokonywać od marca i w kwietniu. Wprost do gruntu nasiona pora wysiewa się na przełomie kwietnia i maja lub w maju. Najlepiej zrobić to już po przejściu przymrozków.
Por Pancho nie jest mrozoodporny, ale wytrzymuje przymrozki do -5 °C. Z tego też powodu jesienią należy zebrać plon zanim nadejdą silniejsze mrozy (jeżeli takie zapowiadają). Należy pamiętać, że dokonując siewu bezpośredniego należy albo siać nasiona rzadziej albo dokonać po wschodach przerywki. Dobrze jest zachować odstęp 8-10 cm pomiędzy roślinami, a pomiędzy rzędami nie mniej niż 20 cm. Dzięki temu rośliny ładnie rozrastają się.
Odmianę Pancho, jako DIONP, uprawialiśmy z powodzeniem w gruncie, na grządkach podwyższanych i w dużej skrzyni na balkonie.
Pancho tworzy długie, białe łodygi rzekome, które mogą mierzyć do 30-35 cm długości, a ich średnica może dochodzić do 2-3 cm. Łodygi są okrągłe w przekroju, liście są wzniesione, mocno zielone z delikatnym woskowym nalotem. Obsypywanie łodyg może wpłynąć na częściowe ich wydłużenie.
Jest to smaczny por, który wykorzystuje się do bezpośredniego spożycia, jako dodatek do zup i zapiekanek, ale można go także suszyć i mrozić, przekształcać w przetwory. Odmiana ta nie jest polecana do dłuższego przechowywania, jednak charakteryzuje się obfitym i wyrównanym plonowaniem.