Cukinia Black Jack F1 to odmiana zaliczana do odmian średnio-wczesnych, owocuje przez cały sezon. Rośliny są duże, rozłożyste, o pokroju krzaczastym - osiągają do 50-60 cm wysokości i ok. 100-120 cm szerokości. Liście osadzone na długich i grubych łodygach są duże, ciemnozielone. Kwiaty są pomarańczowożółte, trąbkowe jak u dyniowatych. Owoce mają wydłużony, walcowaty kształt i jednolitą, błyszczącą, ciemnozieloną skórkę. Miąższ jest jasny, kremowy, z dużą ilością nasion. Owoce najlepiej zbierać, gdy osiągają ok. 15-20 cm długości, są wtedy najsmaczniejsze. Cukinia nie jest odporna na mróz, niszczy ją nawet niewielki przymrozek, dlatego nasiona wysiewa się wprost do gruntu dopiero w drugiej połowie maja. Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym. Sukcesywny zbiór owoców pobudza roślinę do wytwarzania kolejnych.
Młode egzemplarze cukinii mają cienką skórkę, dlatego nadają się do jedzenia w całości, w miarę dojrzewania skórka staje się grubsza i twarda, wymaga obierania. Cukinia to bardzo wszechstronne warzywo, przyrządzamy z niej zupy, leczo, bigos, pasztety, zapiekanki, placki w typie placków ziemniaczanych, sałatki. Nadaje się do marynowania i kiszenia. Jadalne są także kwiaty cukinii, można je zapiekać nadziewane lub smażyć w cieście naleśnikowym.
Uprawa tej odmiany niczym się nie różni od innych odmian cukinii.