Arbuz odmiany Sweet Siberian – zielona, marmurkowa skórka, żółto-pomarańczowy miąższ
20 stycznia, 2023Arbuz odmiany Desert King – jasnozielona skórka, żółto-pomarańczowy miąższ
20 stycznia, 2023Jak uprawiać arbuzy?
Podstawowe informacje o wymaganiach arbuzów (kawonów) co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Arbuz o cętkowanej skórce ze żłobieniami
Arbuz Scaly Bark to historyczna amerykańska odmiana kawona o średniej wczesności, pierwszy raz zaprezentowana pod koniec XIX w. Owoce mają okrągły kształt, są średniej wielkości lub duże, osiągają masę ok. 6-13 kg. Skórka jest gruba, ma zielony kolor z delikatnym szarozielonym cętkowaniem i płytkimi wgłębieniami na całej powierzchni, co nadaje jej szorstkości. Miąższ jest czerwony, słodki i delikatny, soczysty. Nasiona są brązowo-czarne.
Arbuzy najczęściej wykorzystujemy do bezpośredniego spożycia, są dodatkiem do sałatek, lodów. Z miąższu przygotowujemy lemoniady, sorbety i koktajle owocowo-warzywne, zdarza nam się również kisić arbuzy w kawałkach i marynować skórkę.
Odmiana Scaly Bark może być uprawiana pod osłonami oraz bezpośrednio w gruncie, gdzie owocuje równie dobrze. Swą nazwę zawdzięcza oryginalnemu ubarwieniu skórki, które przypomina łuszczącą się korę drzewa. Owoce dobrze przechowują się po zbiorach.
Ryzyko niedojrzenia owoców tej odmiany jest średnie. Nasiona dostępne są głównie w obrocie amatorskim, zatem samemu trzeba stworzyć rozsadę. Jako DIONP sami sialiśmy i tworzyliśmy rozsadę arbuzów.