Arbuz odmiany Gift Of The Sun (Podarok Solnca)- żółta skórka, czerwony miąższ
20 stycznia, 2023Arbuz odmiany Scaly Bark – zielona, cętkowana skórka, czerwony miąższ
20 stycznia, 2023Jak uprawiać arbuzy?
Podstawowe informacje o wymaganiach arbuzów (kawonów) co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Arbuz o żółto-pomarańczowym wnętrzu
Arbuz Sweet Siberian to odmiana średniowczesna o ciekawym kolorze miąższu pochodząca z Rosji. Owoce mają wydłużony, walcowaty kształt, są średniej wielkości, osiągają masę ok. 3-4,5 kg. Skórka jest gładka, cienka, ma zielony kolor z widocznymi ciemniejszymi, wąskimi paskami oraz marmurkowym wzorem. Miąższ ma jasny, pomarańczowy (morelowy) kolor, jest bardzo słodki i soczysty. Nasiona są brązowe.
Arbuzy najczęściej wykorzystujemy do bezpośredniego spożycia, są dodatkiem do sałatek, lodów. Z miąższu przygotowujemy lemoniady, sorbety i koktajle owocowo-warzywne, zdarza nam się również kisić arbuzy w kawałkach i marynować skórkę.
Odmiana Sweet Siberian może być uprawiana pod osłonami oraz bezpośrednio w gruncie, gdzie owocuje równie dobrze. Polecana jest do uprawy w chłodniejszych regionach, gdyż lepiej niż inne arbuzy znosi niższe temperatury.
Ryzyko niedojrzenia owoców tej odmiany jest małe. Nasiona dostępne są głównie w obrocie amatorskim, zatem samemu trzeba stworzyć rozsadę. Jako DIONP sami sialiśmy i tworzyliśmy rozsadę arbuzów.