Arbuz odmiany Mini Love F1 – małe owoce, czerwony miąższ
13 stycznia, 2024Arbuz odmiany Beni Kodama – małe owoce, czerwony miąższ
13 stycznia, 2024Jak uprawiać arbuzy?
Podstawowe informacje o wymaganiach arbuzów (kawonów) co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Arbuz o żółtym miąższu
Arbuz odmiany Clay County Yellow Meat wywodzi się z USA, gdzie jest uprawiany od ponad 100 lat. Wskazuje się, że odmiana ta jest dość tolerancyjna na niedobory wody. W Polsce można ją zaliczyć do odmian średniopóźnych lub późnych. W USA pierwsze zbiory tej odmiany zaczynają się po 90 dniach od siewu. W uprawie DIONP arbuz ten był wysiewany w gruncie i zaczął dojrzewać od końca sierpnia. Tym bardziej odmiana ta uda się pod osłonami.
Clay County Yellow Meat cechuje się dobrym wzrostem pędów, które mogą mieć do 2 metrów długości. Jako że jest to odmiana późniejsza, to warto skracać pędy i pozostawić na roślinie 1-3 owoce, aby to one dojrzały. Dzięki takiemu działaniu roślina nie traci sił witalnych na tworzenie długich pędów oraz wytwarzanie kolejnych kwiatów i owoców, z których większość nie zdąży się rozwinąć w warunkach Polski. Bez problemu w Polsce do 3 w pełni dojrzałych owoców można zebrać z tej odmiany. Odmiana ta wymaga dobrego nawożenia.
Owoce są średnie lub duże, podłużne. Masa owoców zgodnie z opisem producenta dochodzi do 23 kg, jednakże w Polsce raczej należy spodziewać się owoców w granicach do 6-12 kg. Redukcja liczby zawiązków owoców może poprawić wielkość pierwszego owocu.
Skórka owocu jest gładka, jasnozielona z wyraźnym marmurkowaniem przez którą przechodzą szerokie, ciemnozielone pasy. Skórka jest cienka. Miąższ jest żółtopomarańczowy, słodki i soczysty. Nasiona są ciemnobrązowe.
W naszej uprawie była to odmiana dość podatna na antraknozę dyniowatych, a średnio na mączniaka rzekomego dyniowatych.