Arbuz Desert King to średniowczesna odmiana arbuza produkująca owoce o ciekawym kolorze skórki i miąższu. Owoce mają lekko owalny lub okrągły kształt, są średniej wielkości lub duże, osiągają masę ok. 4,5-8,5 kg. Skórka jest gruba, ma jasnozielony/groszkowy kolor z delikatnym marmurkowym wzorem i płytkimi wgłębieniami na całej powierzchni. Miąższ jest żółtopomarańczowy, słodki, soczysty. Nasiona są brązowo-czarne.
Arbuzy najczęściej wykorzystujemy do bezpośredniego spożycia, są dodatkiem do sałatek, lodów. Z miąższu przygotowujemy lemoniady, sorbety i koktajle owocowo-warzywne, zdarza nam się również kisić arbuzy w kawałkach i marynować skórkę.
Odmianę Desert King można uprawiać zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Swą nazwę, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza „Król pustyni”, zawdzięcza wyjątkowej jak na arbuzy tolerancji na suszę. Nie jest całkowicie odporna na trudniejsze warunki uprawy, ale radzi sobie lepiej niż inne odmiany. Owoce nadają się do dłuższego przechowywania.
Ryzyko niedojrzenia owoców tej odmiany jest średnie. Nasiona dostępne są głównie w obrocie amatorskim, zatem samemu trzeba stworzyć rozsadę. Jako DIONP sami sialiśmy i tworzyliśmy rozsadę arbuzów.
Ponieważ uprawą arbuzów (kawonów) zajmujemy się od wielu lat, w tym testujemy odmiany z różnych krajów, stąd też opisaliśmy w osobnym materiale jak to robiliśmy. Materiał o uprawie arbuzów dostępny jest TUTAJ. Warto zaznaczyć, że arbuzy uprawiamy w gruncie, gdyż na Podkarpaciu warunki glebowo-klimatyczne są bardzo korzystne pod uprawę tych ciepłolubnych roślin.