Arbuz Orangeglo to pochodząca z USA, średniowczesna odmiana arbuza o nietypowym kolorze miąższu. W Polsce odmianę tą należy uznać za późną. Owoce są wydłużone, owalne, duże, osiągają ok. 20 cm średnicy, 30-40 cm długości i masę ok. 5-7 kg, a w sprzyjających warunkach nawet więcej. Skórka jest gładka, ciemnozielona, z widocznymi nieregularnymi jaśniejszymi paskami. Miąższ jest pomarańczowy, bardzo słodki, soczysty. Nasiona są beżowe z dwiema ciemnymi kropkami po obu stronach spiczastego końca.
Arbuzy najczęściej wykorzystujemy do bezpośredniego spożycia, są dodatkiem do sałatek, lodów. Z miąższu przygotowujemy lemoniady, sorbety i koktajle owocowo-warzywne, zdarza nam się również kisić arbuzy w kawałkach.
Odmiana ta polecana jest do uprawy zarówno w gruncie, jak i pod osłonami, w każdych warunkach owocuje równie dobrze. W USA polecana jest do uprawy w chłodniejszych regionach, gdyż lepiej niż inne arbuzy znosi niższe temperatury. W Polsce w chłodniejszych regionach, o krótszej wegetacji jest bardzo duże ryzyko, że odmiana niedojrzeje. W uprawie DIONP w lata upalne i suche odmiana dojrzewała, w chłodne o krótszej wegetacji już nie, pomimo, że uprawa prowadzona była w rejonie Podkarpacia.
Ryzyko niedojrzenia owoców tej odmiany jest duże. Nasiona dostępne są głównie w obrocie amatorskim, zatem samemu trzeba stworzyć rozsadę. Jako DIONP sami sialiśmy i tworzyliśmy rozsadę arbuzów.
Ponieważ uprawą arbuzów (kawonów) zajmujemy się od wielu lat, w tym testujemy odmiany z różnych krajów, stąd też opisaliśmy w osobnym materiale jak to robiliśmy. Materiał o uprawie arbuzów dostępny jest TUTAJ. Warto zaznaczyć, że arbuzy uprawiamy w gruncie, gdyż na Podkarpaciu warunki glebowo-klimatyczne są bardzo korzystne pod uprawę tych ciepłolubnych roślin.