
Arbuz odmiany Desert King – jasnozielona skórka, żółto-pomarańczowy miąższ
20 stycznia, 2023
Arbuz odmiany Orangeglo – podłużny owoc w paski, pomarańczowy miąższ
21 stycznia, 2023Jak uprawiać arbuzy?
Podstawowe informacje o wymaganiach arbuzów (kawonów) co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Arbuz o jasnożółtym miąższu
Arbuz Cream of Saskatchewan to odmiana średniowczesna o wyjątkowym, jasnym miąższu. Owoce mają okrągły kształt, są średniej wielkości, osiągają masę ok. 2,5-4,5 kg. Skórka jest gładka, cienka, ma jasny, zielony kolor z widocznymi ciemniejszymi paskami. Miąższ ma kremowo-biały lub jasnożółty kolor, jest słodki i soczysty. Nasiona są brązowo-czarne.
Arbuzy najczęściej wykorzystujemy do bezpośredniego spożycia, są dodatkiem do sałatek, lodów. Z miąższu przygotowujemy lemoniady, sorbety i koktajle owocowo-warzywne, zdarza nam się również kisić arbuzy w kawałkach i marynować skórkę.
Odmiana Cream Of Saskatchewan może być uprawiana pod osłonami oraz bezpośrednio w gruncie, gdzie owocuje równie dobrze. Polecana jest do uprawy w chłodniejszych regionach, gdyż lepiej niż inne arbuzy znosi niższe temperatury.
Ryzyko niedojrzenia owoców tej odmiany jest średnie. Nasiona dostępne są głównie w obrocie amatorskim, zatem samemu trzeba stworzyć rozsadę. Jako DIONP sami sialiśmy i tworzyliśmy rozsadę arbuzów.