Tomatillo odmiany Chupon de Malinalco – duże, szpiczaste, żółte owoce
29 lipca, 2024Żółtopomarańczowe owoce
Tomatillo czyli miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa) to coraz częściej uprawiane w Polsce warzywo z rodziny psiankowate. Można je uprawiać albo z siewu, albo przez zakup gotowych sadzonek. Uprawa może odbywać się w gruncie, jak również pod osłonami. Uprawa tomatillo jest taka sama jak uprawa papryki czy też pomidora pod kątem wymagań co do stanowiska. Nie wymaga żadnych dodatkowych działań np. przycinania pędów, prowadzenia na pędy itd.
Miechunka pomidorowa odmiany Amarylla to roślina jednoroczna. Osiąga wysokość do 80 cm. Tworzy rozgałęzione krzewinki, które poleca się podwiązywać w pełni wegetacji, aby się nie połamały pędy.
Amarylla ma zielone, pokryte włoskami liście oraz zielone łodygi. Niedojrzałe owoce są zielone i znajdują się w zielonych mieszkach przypominających lampion. Z chwilą dojrzewania owocu przebarwia się on na żółtozielono, żółto a w pełni dojrzałe są żółtopomarańczowe. U dojrzewających owoców mieszek zaczyna żółknąć. Dojrzałe owoce same mogą opadać na glebę. Proces ich dojrzewania jak wszystkich tomatillo jest rozłożony w czasie, bo roślina do końca wegetacji próbuje wytwarzać kolejne owoce, które systematycznie osiągają dojrzałość zbiorczą.
Same owoce u odmiany Amarylla przybierają okrągły, ale lekko spłaszczony kształt. Finalnie są żółte lub żółtopomarańczowe i taki też jest ich miąższ, w którym znajdują się drobne nasionka. Mogą ważyć do 20-40 g
Owoce mają słodko-kwaśny smak. Są używane do robienia salsy, można je również gotować jak pomidory lub po prostu jeść na świeżo.