
Głownia guzowata kukurydzy czyli trufla meksykańska (huitlacoche)
26 września, 2020
Pikantny sos z pomidorów i papryki
6 października, 2020Salsa verde mexicana
Składniki:
Przyprawy:
Wykonanie:
Owoce miechunki należy obrać z osłonek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w plasterki, kolendrę posiekać. Pokrojone składniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem, dodajemy przyprawy (sok z limonki, cukier, sól i pieprz) oraz część pokrojonej drobno papryczki chili (bez nasion). Miksujemy, sprawdzamy i dodajemy ewentualnie pozostałą papryczkę chili. Sos można wykorzystać jako dodatek do sałatki, kanapek, makaronu lub jako dip do przekąsek.
Autor: Beata Bereś (DIONP)
Wykonanie własne. Wszelkie prawa zastrzeżone
Czy miechunkę można jeść?