
Głownia guzowata kukurydzy czyli trufla meksykańska (huitlacoche)
26 września, 2020
Profesjonalny a nieprofesjonalny użytkownik środków ochrony roślin
3 października, 2020Salsa verde mexicana
Składniki:
- 10 szt. dojrzałych owoców miechunki pomidorowej,
- 1 mała cebula (najlepiej biała),
- 1 pęczek świeżej kolendry,
- 1 papryczka chili (żółta lub zielona).
Przyprawy:
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz – do smaku.
Wykonanie:
Owoce miechunki należy obrać z osłonek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w plasterki, kolendrę posiekać. Pokrojone składniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem, dodajemy przyprawy (sok z limonki, cukier, sól i pieprz) oraz część pokrojonej drobno papryczki chili (bez nasion). Miksujemy, sprawdzamy i dodajemy ewentualnie pozostałą papryczkę chili. Sos można wykorzystać jako dodatek do sałatki, kanapek, makaronu lub jako dip do przekąsek.
Autor: Beata Bereś
Wykonanie własne. Wszelkie prawa zastrzeżone
Powiadom
Zaloguj się
0 komentarzy
najstarszy