Sałata lodowa (krucha) odmiany Regina Dei Ghiacci – zielone, lekko postrzępione liście
23 czerwca, 2023Sałata dębolistna odmiany Red Salad Bowl – bordowo-zielone powcinane liście
23 czerwca, 2023Sałata masłowa odmiany Sanguine Ameliore
Sałata odmiany Sanguine Ameliore to sałata głowiasta masłowa o bardzo efektownym zabarwieniu liści, które są zielone i pokryte na całej powierzchni nieregularnymi brązowymi plamkami. Odmiana Sanguine Ameliore pochodzi z Francji, a jej nazwa nawiązuje do czerwonych plamek na liściach.
Jest to odmiana wczesna, przeznaczona do uprawy gruntowej, jednak nadaje się także do uprawy wczesnowiosennej w nieogrzewanych tunelach foliowych. Liście nie gorzknieją w miarę wzrostu, a sama roślina stosunkowo późno wytwarza pęd kwiatostanowy.
Roślina tworzy kuliste, zwarte główki średniej wielkości. Liście są gładkie, mają zaokrąglony kształt i jasnozielony kolor, pokryte są na całej powierzchni bordowo-brązowymi małymi plamkami o nieregularnym kształcie. Są soczyste, delikatne i lekko słodkie w smaku. Można je pozyskiwać z rośliny pojedynczo, obrywając w miarę potrzeb zewnętrzne liście lub zaczekać aż roślina wytworzy główkę i wtedy wycinać ją w całości.
Sałata masłowa Sanguine Ameliore
Liście sałaty wykorzystuje się jako dodatek do dekoracji potraw, do pieczywa, ale przede wszystkim do przygotowywania różnorodnych sałatek stanowiących samodzielne danie lub uzupełnienie obiadu.
Sałata to roślina łatwa w uprawie. Szybko kiełkuje i daje zadowalający plon. Najlepiej rośnie w chłodniejszych okresach, siana wiosną i jesienią. Dobrze znosi krótkotrwałe spadki temperatur, nawet poniżej 0°C, jednak nie jest w pełni mrozoodporna. Sałata lubi osłonięte, słoneczne stanowiska lub lekki półcień. Preferuje przepuszczalne, żyzne i umiarkowanie wilgotne podłoże, gdyż nadmiar wody może spowodować gnicie liści i przyczynić się do wystąpienia chorób.