
Rzodkiewka odmiany Rota-Roma – okrągła, czerwona (wiosna, lato, jesień)
6 stycznia, 2025
Rzodkiewka odmiany Fiesta – okrągła, czerwona (wiosna, późne lato, jesień)
7 stycznia, 2025Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Odmiana o kaminowej skórce i łagodnym smaku
Rzodkiewka Karminowa to odmiana wczesna, której okres wegetacji wynosi 30-35 dni. Przeznaczona jest do wczesnowiosennej uprawy w nieogrzewanych tunelach na bardzo wczesny zbiór, a także w gruncie. Przy uprawie wczesnojesiennej także można ją wysiewać pod osłonami. Siew zwykle wykonuje się od połowy lutego (pod osłonami) i kontynuuje do końca sierpnia. Jest to zatem odmiana polecana na cały niemal sezon uprawowy. Wskazuje się, że Karminowa nie ma tendencji do wybijania w pędy kwiatostanowe.
Liście u tej odmiany są zielone, stosunkowo niskie.
Karminowa tworzy kuliste zgrubienia o karminowej skórce na całości. Zazwyczaj mają 3,5 cm długości i 3-3,5 cm średnicy. Jest to zatem dość duża rzodkiewka. Miąższ jest biały, jędrny, chrupki, bez tendencji do parcenia. Odmiana ma też niską skłonność do pękania.
Odmiana jest polecana do bezpośredniego spożycia i do różnego rodzaju potraw. Jest to łagodna w smaku rzodkiewka.