Rzodkiewka odmiany Poloneza – okrągła, czerwono-biała, delikatna (wiosna i jesień)
3 maja, 2024Rzodkiewka odmiany Fakir – okrągła, czerwona z białym końcem (wiosna, lato, jesień)
17 maja, 2024Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Czerwona z białym końcem, lekko ostra rzodkiewka
Rzodkiewka odmiany Flamboyant 2 to odmiana wczesna, która daje plony po 30-35 dniach od wysiewu nasion. Nadaje się do uprawy wiosenno-letnio-jesiennej. Można ją wysiewać w gruncie i pod osłonami. Siewy tej odmiany praktykuje się od połowy lutego (w tunelach) do września. Wskazuje się, że odmianę tą dobrze jest siać od marca do maja i potem dopiero w sierpniu-wrześniu na zbiór jesienny, choć niektórzy konfekcjonerzy nasion wskazują na siewy od lipca. Jest mało podatna na parcenie.
Flamboyant 2 tworzy podłużne, cylindryczne zgrubienia, których długość dochodzi do 4-6 cm. Najsmaczniejsze są te krótsze zgrubienia. Skórka jest czerwona z białym końcem. Miąższ jest biały, soczysty, chrupki, o lekko ostrym smaku.
Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.