DIONP hobbystyczną uprawą pomidorów w gruncie oraz pod osłonami (szklarnia, tunele) zajmuje się od wielu lat. Mamy zatem doświadczenie w prowadzeniu tych roślin, w tym różnych odmian, w różnych warunkach pogodowych. Najważniejsze informacje uprawowe oparte o nasze doświadczenie, wraz z materiałem filmowym przedstawiliśmy w osobnym artykule, który jest dostępny TUTAJ. Zapraszamy do lektury.
Odmiana Gargamel pochodzi z USA. Wyhodował ją Phil Seneca z Pittsburgha w Pensylwanii. Jest to odmiana silnie rosnąca, stąd najlepiej, aby była prowadzona na podporach. Osiąga 180-250 cm wysokości. Może być uprawiana w gruncie i pod osłonami. Cechuje się dość dobrą tolerancją na zarazę ziemniaka. W Polsce odmianę tą należy zaliczyć do późniejszych (owocowanie zwykle od sierpnia). Owoc jest wydłużony, średniej wielkości, osiągający do 60-120 gram. Miąższ o bogatym smaku, barwy czerwonej. Początkowo, niedojrzały owoc jest zielony z fioletowymi naciekami w postaci prążków, które niekiedy zakrywają niemal cały owoc, który z daleka wygląda na czarny. Dojrzewający owoc przyjmuje niesamowity kolor - czerwonawo-fioletowo-żółtawy. Kolory te wzajemnie nakładają się na siebie. Pomidor ten jest zaliczany do odmian trójkolorowych a poziom wybarwienia zależy od stopnia dojrzałości. Smak jest lekko kwaśny z pełnym posmakiem pomidorowym i nieco słodki. Smak jest bardzo dobry, szczególnie jak na fioletowego pomidora, które to zawierają dużo antocyjanów, i przez to są bardzo zdrowe. Odmiana ta zawiera dużo likopenu i witaminy C. Gargamel charakteryzuje się bardzo długim okresem przydatności do spożycia. Może być przechowywany przez co najmniej miesiąc (niekiedy podaje się, że nawet 2 miesiące), jeśli owoce są przetrzymywane w stanie nienaruszonym, w chłodnym, zacienionym miejscu. Jest przeznaczony jako dodatek w zupach, sosach, pastach, sałatkach, na kanapkach i prosto z roślin na świeżo.
2 Comments
Spróbowałam i muszę napisać, że palce lizać!
Bardzo cenny komentarz dla Ogrodników, którzy będą chcieli poeksperymentować z tą odmianą. Pozdrawiamy