
Ogrodnik to strateg i wojownik
13 września, 2020
Szkodniki marchwi – mszyca głogowo-marchwiana
16 września, 2020Placindy mołdawskie
Składniki na ciasto:
Nadzienie - na przykładzie sera, nadzienie dowolne wg. gustu
Sery ścieramy na grubej tarce, łączymy w dowolnych proporcjach, dodajemy ulubione przyprawy – całość mieszamy.
Wykonanie:
W misce mieszamy składniki płynne – kefir, olej, ocet. Dodajemy cukier i sól. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę z sodą. Następnie ponownie przesiewamy mąkę z sodą do naczynia z kefirem. Wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk. Można podsypać mąką i wyrabiać do momentu uzyskania ciasta, które nie będzie przywierać do rąk, ale pozostanie miękkie. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 części, następnie każdy kawałek należy rozwałkować na koło o średnicy 15-20 cm, posmarować nadzieniem i zawinąć brzegi do środka „na zakładkę”, tak aby nachodziły na siebie. Lekko posypujemy mąką i delikatnie wałkujemy. Tak przygotowany placek przypomina spłaszczoną piłkę. Gotowe placindy smażymy na patelni posmarowanej olejem przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, do momentu zrumienienia. Z podanego przepisu otrzymamy 4 porcje. Do przygotowania placków można wykorzystać dowolne nadzienie (mięsne, warzywne lub na słodko).
Autor: Beata Bereś (DIONP)
Wykonanie własne. Wszelkie prawa zastrzeżone

