Papryka słodka odmiany Nokturn – fioletowa potem czerwona
23 sierpnia, 2024Papryka słodka odmiany Robertina – blokowa, czerwona
23 sierpnia, 2024Jak uprawiać paprykę słodką?
Podstawowe informacje o wymaganiach papryki słodkiej co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Papryka w typie "block"
Barbórka to wczesna, plenna odmiana papryki słodkiej o owocach w typie „block”. Rośliny są mocne, średniowysokie, mają krzaczasty pokrój i nie wykazują tendencji do wylegania, jednak przy dużej liczbie owoców mogą wymagać podpór.
Owoce trzy- lub czterokomorowe o kształcie zbliżonym do prostokąta są duże, osiągają ok. 8-12 cm długości i masę od 150 g do nawet ponad 200 g. Wzdłuż boków mają wyraźne podłużne wgłębienia, ścianki są grube (6-7 mm), a miąższ soczysty, chrupiący i słodki. Skórka jest gładka, błyszcząca, początkowo ciemnozielona, jednak w miarę dojrzewania stopniowo przebarwia się do ciemnej czerwieni. Owoce można zjadać na różnym etapie ich dojrzałości.
Polecana jest do uprawy pod osłonami, ale udaje się także w gruncie na stanowiskach ciepłych, gdyż dobrze znosi mniej sprzyjające warunki uprawy. Z uwagi na wielkość i kształt owoców, papryka tej odmiany nadaje się do faszerowania.