
Papryka słodka odmiany Barbórka – blokowa, czerwona
23 sierpnia, 2024
Papryka słodka odmiany Kasia – blokowa, żółta
23 sierpnia, 2024Jak uprawiać paprykę słodką?
Podstawowe informacje o wymaganiach papryki słodkiej co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Papryka czerwona w typie "block"
Robertina to wczesna, plenna odmiana papryki słodkiej o owocach w typie „block”. Rośliny są mocne, średniowysokie o półwzniesionym pokroju, nie wykazują tendencji do wylegania.
Owoce trzy- lub czterokomorowe o kształcie zbliżonym do prostokąta są duże, osiągają ok. 8-12 cm długości i masę ok. 110-140 g. Po bokach widoczne są wyraźne podłużne wgłębienia, ścianki są grube (6-8 mm), a miąższ soczysty, chrupiący i słodki. Skórka jest gładka, błyszcząca, początkowo ciemnozielona, jednak w miarę dojrzewania stopniowo przebarwia się na intensywnie czerwony kolor. Z uwagi na wielkość i kształt owoców, papryka tej odmiany nadaje się do faszerowania. Owoce można zbierać na różnym etapie ich dojrzałości.
Polecana jest do uprawy pod osłonami, ale udaje się także w gruncie na stanowiskach ciepłych. Dużą zaletą odmiany Robertina jest równomierne dojrzewanie owoców oraz wysoka plenność.