PCR to odmiana papryki ostrej pochodząca z Węgier. Roślina o krzaczastym pokroju, wysoka, dorasta do 75 cm. Wytwarza stosunkowo duże, zbliżone wielkością owoce o długości 10-12 cm w kształcie regularnego odwróconego stożka.
Skórka gładka, początkowo kremowo-biała, stopniowo w miarę dojrzewania przebarwia się na pomarańczowo-czerwony kolor. Paprykę tej odmiany można zbierać na różnym etapie dojrzewania owoców, co sprawia, że na skórce są ciekawe refleksy.
Miąższ cienki, kremowo-biały, soczysty, polecany do przyprawiania sosów i gulaszy. Ostrość w skali Scoville’a to 2000 – 3000 jednostek SHU. Odmiana ta jest polecana do uprawy w tunelach oraz w gruncie. W obu tych miejscach się udała w uprawie DIONP na Podkarpaciu. Lepiej plonowała w tunelu.