
Papryka ostra odmiany Apocalypse Scorpion Chocolate – brązowe owoce
15 stycznia, 2023
Papryka ostra odmiany Padron (Herbón) – zielone i czerwone owoce
15 stycznia, 2023Jak uprawiać paprykę ostrą?
Podstawowe informacje o wymaganiach papryki ostrej co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Bardzo ostra pomarańczowa papryczka chilli wpisana do księgi rekordów
Papryka ostra Bhut (Naga) Jolokia Peach to odmiana pochodząca z Indii. Jest jedną z najostrzejszych papryk na świecie. Rośliny wysokie, rozkrzewione, dorastają do ok. 50-120 cm wysokości. Owoce w kształcie nieregularnego stożka są proste lub lekko zagięte, osiągają ok. 5-8 cm długości i ok. 2-3 cm średnicy. Skórka jest błyszcząca, chropowata na całej powierzchni, początkowo zielona, w miarę dojrzewania przebarwia się na brzoskwiniowy (jasnopomarańczowy) kolor.
Miąższ średniej grubości, bardzo ostry, o owocowym posmaku. Owoce nadają się do przyprawiania różnych dań, do suszenia w całości lub po rozdrobnieniu, a także do przygotowywania pikantnych sosów lub marynat. Ostrość w skali Scoville’a określana jest na 800 000 - 1 000 000 jednostek SHU. Rośliny tej odmiany można uprawiać w gruncie lub pod osłonami - w tunelach i szklarniach, gdzie łatwiej zapewnić im optymalną wilgotność i ciepło. Możliwa jest także wieloletnia uprawa w donicach (w tym w pomieszczeniach).
W latach 2007-2011 odmiana Bhut Jolokia była uznawana za najostrzejszą paprykę świata. Wpisano ją do księgi rekordów Guinessa na pierwszym miejscu. Ciekawą cechą owoców papryki Bhut Jolokia jest to, że ostrość uwalnia stopniowo. Początkowo można nie odczuwać pełnego pikantnego smaku, który narasta do kilkunastu minut od momentu spożycia miąższu lub nasion. Tak samo powoli odczucie pieczenia łagodnieje. Stąd właśnie wziął się jeden z członów nazwy „Bhut”, który w języku hindi oznacza „Duch”.
Przystępując do uprawy tej odmiany warto wiedzieć, że nasiona kiełkują dość długo – pierwsze siewki pojawiają się nawet dopiero po miesiącu od wysiania.