
Papryka słodka odmiany Laylak – stożkowa lub walcowata, bordowa
15 stycznia, 2023
Papryka ostra odmiany Bhut (Naga) Jolokia Peach – pomarańczowe owoce
15 stycznia, 2023Jak uprawiać paprykę ostrą?
Podstawowe informacje o wymaganiach papryki ostrej co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Jedna z najostrzejszych papryk w brązowym kolorze
Papryka pikantna Apocalypse Scorpion Chocolate to oOdmiana stworzona pierwotnie we Włoszech w 2000 r.. Jest jedną z najostrzejszych papryk na świecie. Rośliny wysokie, rozkrzewione, dorastają do ok. 60-120 cm wysokości, są bardzo plenne. Owoce beczułkowate lub wydłużone, niektóre mają zaostrzony czubek (jak ogon skorpiona), a inne bardziej zaokrąglony. Osiągają ok. 5-6 cm długości i ok. 4-5 cm średnicy. Skórka jest błyszcząca, chropowata i pomarszczona na całej powierzchni, początkowo zielona, w miarę dojrzewania przebarwia się na brązowy kolor. Miąższ średniej grubości, jasnobrązowo-pomarańczowy, bardzo ostry, o dymnym posmaku.
Owoce nadają się do przyprawiania różnych dań, do suszenia w całości lub po rozdrobnieniu, a także do przygotowywania pikantnych sosów. Ostrość w skali Scoville’a określana jest na 1 400 000 do nawet 2 200 000 jednostek SHU w zależności od warunków uprawy.
Rośliny tej odmiany najlepiej uprawiać w tunelach, gdzie łatwo zapewnić im optymalną wilgotność i ciepło. Możliwa jest także uprawa w gruncie lub w donicach (w tym w pomieszczeniach). Rośliny można przezimować i uprawiać jako wieloletnie.