Papryka ostra odmiany Bhut (Naga) Jolokia Peach – pomarańczowe owoce
15 stycznia, 2023Papryka ostra odmiany UFO Purple – małe stożkowe, czerwone owoce
15 stycznia, 2023Jak uprawiać paprykę ostrą?
Podstawowe informacje o wymaganiach papryki ostrej co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Odmiana o zmiennej ostrości owoców
Papryka ostra Padron (lub Herbón) to odmiana pochodząca z Hiszpanii. Swoją nazwę zawdzięcza miejscowości, w której uprawia się jej najwięcej. Rośliny są średniowysokie, o zwartym pokroju, dorastają do ok. 50-60 cm wysokości, są bardzo plenne. Owoce małe lub średniej wielkości, o stożkowatym kształcie, proste lub lekko zakrzywione, z wgłębieniami na całej długości. Osiągają ok. 7-10 cm długości i ok. 3-5 cm średnicy. Skórka jest gładka, błyszcząca, początkowo zielona, w miarę dojrzewania przebarwia się na czerwono. Miąższ jest cienki, w smaku mniej lub bardziej pikantny, orzechowy, słodkawy. Ostrość w skali Scoville’a określana jest na 500- 2 500 jednostek SHU. Cechą charakterystyczną odmiany jest to, że nigdy nie wiadomo jak ostre będą zerwane owoce.
Papryczki odmiany Padron zbiera się najczęściej gdy są jeszcze zielone. Smaży się je na oliwie z gruboziarnistą solą morską i podaje jako przekąskę/przystawkę (tzw. tapas). Można je wykorzystywać do marynowania w całości, a także faszerować serem.
Rośliny można uprawiać zarówno w tunelach jak i w gruncie, bardzo dobrze radzą sobie w donicach, więc nadają się do uprawy na balkonach i tarasach.
W 2010 r., nazwa "Pemento de Herbón" została zarejestrowana na terenie Unii Europejskiej jako chroniona nazwa pochodzenia. W Hiszpanii papryka Padron jest bardzo popularna, organizowane są nawet festiwale na jej cześć nazywane „Fiesta del Pimiento de Herbón”.