
Kukurydza pękająca odmiany Negro Cine – minikolby o ciemnych ziarniakach
24 grudnia, 2024
Kukurydza pękająca odmiany Dakota Black – ciemne ziarniaki
24 grudnia, 2024Kukurydza o pięknych ziarniakach
Kukurydza odmiany Bloody Butcher to kukurydza o ziarnie w typie dent. Wykorzystywana jest m.in. na mąkę po pełnym dojrzeniu ziarniaków, ale i do wyrobu choćby alkoholu. Ziarniaki są także prażone i podawane np. z solą (ale nie pękają bo to nie kukurydza popcorn). Nie jest to kukurydza GMO. Wywodzi się ona z USA, gdzie była wysiewana w stanie Virginia już w latach 40 XIX wieku. Jej materiał siewny można okazyjnie dostać w Europie od pasjonatów kukurydzy.
Bloody Butcher to odmiana wysokorosnąca. W kraju swego pochodzenia może osiągać nawet 3,7 m wysokości. W uprawie DIONP na Podkarpaciu odmiana ta urosła do 2,7 m wysokości. Kolby miała osadzone dość wysoko, na wysokości niemal 1,7 m.
Odmiana ta tworzy duże kolby (do 20-30 cm długości) o przepięknym kolorze ziarniaków – początkowo są one jasnoczerwone, a z chwilą pełnego dojrzenia stają się krwistoczerwone. Na kolbie można spotkać ziarniaki o różnym odcieniu czerwoności. Na tej odmianie mogą się okazyjnie pojawiać białawe ziarniaki, co wskazuje się za naturalną tendencję. Oczywiście, jeżeli odmiana ta przepyli się z innymi odmianami to trzeba liczyć się, że uzyska się kolby o różnym zabarwieniu ziarna. Dla celów zabawy jest to ciekawe, jednakże, jeżeli chce się uzyskać czystość genetyczną tej odmiany to lepiej siać ją z dala od innych odmian.
W USA odmiana ta dojrzewa po 100-120 dniach od siewu. W warunkach klimatycznych Polski wymaga ona dłuższej wegetacji. W uprawie DIONP na Podkarpaciu Blody Butcher zaczęła dojrzewać od września a pełnię dojrzałości miała w październiku. Jest to zatem odmiana średniopóźna do późnej patrząc na krajową skalę wczesności.
Pomimo pięknego czerwonego koloru okrywy owocowo-nasiennej po zmieleniu ziarna uzyskuje się białą mąkę, bardzo odżywczą.
Warto odmianę wykorzystać także na cele dekoracyjne.