Chutney ze śliwek – jak zrobić?
20 sierpnia, 2020„Owocowy papier” – czyli jak stworzyć zdrowe słodycze
24 sierpnia, 2020Ketchup z cukinii (wersja na kanapki)
Składniki:
Przyprawy:
Wykonanie:
Świeże cukinie myjemy, odcinamy końcówki, nie obieramy, nie wycinamy gniazd nasiennych (robimy to jedynie w przypadku dużych warzyw). Następnie cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, obraną cebulę kroimy w drobną kostkę lub piórka, papryki pozbawione gniazd nasiennych również kroimy w drobną kostkę (wszystkie warzywa można rozdrobnić w malakserze).
Rozdrobnione warzywa umieszczamy w większym garnku i mieszamy z solą. Tak przygotowaną mieszankę przykrywamy i odstawiamy na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie wskazanego czasu całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut (warzywa zaczną się rozpadać), podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu. Następnie dodajemy cukier i ocet, nadal gotujemy – tym razem ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszamy. Kolejny krok to dodanie przypraw i koncentratu pomidorowego. Mieszamy całość, gotujemy jeszcze 15 minut. Gorący sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Tak przygotowany sos możemy zmiksować przed umieszczeniem w słoikach, jeżeli wolimy gładką konsystencję.
Z podanej porcji otrzymamy 8 słoiczków o pojemności ok. 300 ml