Pieczone owoce do słoików na zimę
5 sierpnia, 2020Ketchup z cukini do kanapek
20 sierpnia, 2020Chutney ze śliwek
Składniki:
Przyprawy:
Wykonanie:
Na głębszej patelni lub w rondelku rozgrzewamy masło lub olej i podsmażamy tarty imbir. Po chwili dodajemy pokrojoną na drobne kawałki papryczkę chili (bez nasion) i pozostałe przyprawy. Całość smażymy przez kilka sekund stale mieszając. Następnie dodajemy pokrojone śliwki i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy śliwki zaczną się rozpadać dodajemy cukier, sok z cytryny i skórkę z pomarańczy. Gotujemy kolejne 10 minut lub dłużej, jeżeli chcemy, aby nie było większych kawałków owoców w gotowym sosie. Chutney możemy przełożyć do słoiczków i zapasteryzować lub zużyć na bieżąco.
Z podanych proporcji otrzymamy dwa słoiczki o pojemności ok. 180-200 ml