Jarmuż odmiany Fizz – wczesny, zielone liście, silnie powcinane
16 grudnia, 2022Jarmuż odmiany Sympatic – średniopóźny, kędzierzawe fioletowe liście
16 grudnia, 2022Jarmuż w typie toskańskim
Jarmuż Nero di Toscana to odmiana w typie toskańskim, średniopóźna, pochodząca z Włoch. Rośliny są średniowysokie, osiągają 60-80 cm wysokości i różnią się wyglądem od innych odmian jarmużu. Wydłużone wąskie liście w kolorze ciemnozielonym wyrastają z grubej, mocno ulistnionej łodygi tworząc gęstą rozetę. Są mięsiste, karbowane - wyglądają jak pokryte licznymi wypukłościami, przypominają fakturą skórę krokodyla.
Jest to roślina łatwa w uprawie i odporna na niskie temperatury (nawet do -18 st.), dobrze rośnie w miejscu nasłonecznionym. Nasiona wysiewa się w okresie od kwietnia do czerwca w inspekcie, pod osłonami lub bezpośrednio na grządkach. Odpowiednio duże liście można zbierać już w sierpniu, obrywa się je sukcesywnie w miarę wzrostu. Liście można pozyskiwać aż do nastania zimy, ponieważ ani śnieg, ani mróz nie szkodzą im. Dodatkowo liście zbierane po przymrozkach mają delikatniejszy smak. Pozostawiony na zimę może być ozdobą ogrodu.
Liście, szczególnie młode, można zjadać na surowo w sałatkach, mogą stanowić dodatek do zup i koktajli. Dojrzałe liście spożywa się po obróbce termicznej, przygotowane podobnie jak szpinak: duszone, smażone, grillowane, gotowane. Można z nich przygotować również smaczne chipsy.
Jarmuż toskański bywa określany mianem czarnej kapusty, za granicą używa się także nazw jarmuż włoski, kapusta palmowa, jarmuż czarny.