Fioletowy jarmuż – odmiana Scarlet, średnio późna, karbowane liście
16 grudnia, 2022Jarmuż odmiany Nero di Toscana – średniopóźna, zielone i wydłużone liście,
16 grudnia, 2022Jarmuż o silnie powcinanych liściach
Jarmuż Fizz to odmiana wczesna o wyprostowanym pokroju. Rośliny osiągają 40-60 cm wysokości. Liście wyrastające z grubej łodygi są stosunkowo szerokie, gładkie, głęboko powcinane (wyglądają jak poszarpane), przybierają zielony kolor ze srebrno-szarym odcieniem.
Jest to roślina łatwa w uprawie i odporna na niskie temperatury. Jarmuż najlepiej rośnie w miejscu dobrze nasłonecznionym. Nasiona wysiewa się od końca marca do czerwca bezpośrednio na grządkach lub pod osłonami, czy też na rozsadniku. Wyrośnięte, duże liście można zbierać już od czerwca/lipca - obrywa się je sukcesywnie w miarę wzrostu. Liście można zbierać aż do później jesieni/wczesnej zimy. W sprzyjających warunkach, gdy zima jest łagodna, może nawet przezimować na zewnątrz.
Młode liście można zjadać na surowo w sałatkach, dojrzałe natomiast najczęściej po obróbce termicznej (duszone, smażone, grillowane, gotowane) lub rozdrobnieniu (w koktajlach warzywnych).