Fioletowy groszek cukrowy i kalarepa
22 czerwca, 2020Ciasto truskawkowe na kefirze
28 czerwca, 2020Jarmuż w postaci chrupkich chipsów
Jarmuż raczej każdy zna. Często się mówi na niego - pomarszczona kapusta - coś w tym w sumie jest. Jest to warzywo znane z charakterystycznego smaku, który nie każdy lubi, ale nie da się ukryć, że jest to bardzo odżywcza roślina. Jest wiele pomysłów na wykorzystanie liści jarmużu. Jedną z opcji jest zrobienie z nich chipsów o posmaku ziół jakie sami preferujemy. W doborze mieszanki ziołowej musimy poeksperymentować, gdyż tyle ile ludzi tyle smaków. Wykonanie chipsów jest banalnie proste, co poniżej prezentujemy.
Pozyskaj świeże liście jarmużu,Liście opłucz pod bieżącą wodą oraz dokładnie osusz papierowym ręcznikiem,Porwij ręcznie liście na mniejsze fragmenty (bez ogonków i nerwu głównego),Przygotuj olej np. rzepakowy w ilości 2 łyżki stołowe na duży pęczek liści jarmużu, do którego dodaj przyprawy jakie preferujesz. My wykorzystujemy głównie paprykę słodką oraz sól. Tak przygotowany "sos" wymieszaj dokładnie z poszarpanymi liśćmi,Rozłóż liście na papierze do pieczenia, tak aby się nie nakładały na siebie,Włóż wszystko do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i praż przez kilka minut (zwykle 2-4 minuty) do momentu aż liście staną się kruche. Uważaj, bo łatwo liście spalić jak się nie dopilnuje czasu - sprawdzaj zatem stan liści,Po uprażeniu liście są gotowe do zjedzenia - powinny być chrupkie i szeleszczące, a twym łatwo pękać. Polecamy je jeść na ciepło tego samego dnia, gdyż pozostawione na kolejny dzień naciągną wilgoć i staną się gumowate.Autorzy: Beata i Paweł Bereś (DIONP)
Wszelkie prawa zastrzeżone
Jak zrobić chipsy z jarmużu?