Jak zrobić chipsy z jarmużu?
23 czerwca, 2020Dżem z poziomówki indyjskiej
4 lipca, 2020Ciasto z truskawkami na kefirze - wersja szybka
Czerwiec to tradycyjnie miesiąc truskawkowy, chociaż krajowe owoce można już kupić w maju jak i w lipcu, nie wspominając o truskawkach z exportu. Owoce te nie dość, że są smaczne, to są bardzo zdrowe i niemal każdy z nas wyczekuje rozpoczęcia się sezonu ich zbioru. Mając truskawki warto je oczywiście przerabiac na późniejsze miesiące, ale na bieżąco warto je wykorzystać choćby jako skladnik ciast.
Składniki:
Wykonanie
W jednym naczyniu łączymy mokre składniki (jajka, kefir, olej) i mieszamy trzepaczką. W drugim naczyniu łączymy suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia) i mieszamy łyżką. Następnie suche składniki przesypujemy do mokrych, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto powinno być gęste. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 20 cm lub tzw. keksówka). Na wierzchu układamy owoce lekko je wciskając. Pieczemy w temperaturze 180st. C bez termoobiegu około 40-50 minut (do tzw. „suchego patyczka”) w zależności od wielkości formy. Po upieczeniu czekamy aż ciasto wystygnie i posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.