
Dlaczego borówka amerykańska zasycha? Dlaczego marszczą się owoce?
11 października, 2024
Fosforek glinu śmiertelnie niebezpieczny – stosujesz? Sam ryzykujesz!
27 października, 2024Sposób na utrzymanie jędrnych warzyw korzeniowych
Nie każdy ogrodnik-hobbysta ma ziemiankę lub nieogrzewaną piwnicę. To sprawia, że trudno jest w dobrych warunkach przechowywać przez dłuższy czas plony niektórych warzyw, zwłaszcza korzeniowych. Takie warzywa powinny być przez okres przechowywania jędrne oraz wolne od chorób przechowalniczych.
W blokach z ogrzewanymi piwnicami bądź w ciepłych mieszkaniach trzeba liczyć się z tym, że tylko przez krótki okres czasu uda się w dobrej kondycji przechować nadmiar warzyw korzeniowych takich jak np.: marchew, pietruszka, seler, pasternak, burak ćwikłowy, brukiew, chrzan, skorzonera, batat, imbir itd.
Pewnym sposobem na poprawę warunków przechowalniczych jest „kopcowanie” warzyw w żółtym piasku w pojemnikach. Wilgotny (ale nie zalany) piasek sprawia, że przysypane nim warzywa nie tracą wody, przez to są soczyste i smaczne. Dzięki takiemu przechowywaniu można cieszyć się plonem przez okres kilku tygodni a niekiedy miesięcy.
Najlepiej, aby w pomieszczeniach w których przechowujemy plony warzyw korzeniowych była temperatura poniżej 10oC (najlepiej koło 3-5oC) i wilgotność powietrza powyżej 90%. Gdy nie ma możliwości wietrzenia pomieszczeń celem obniżania temperatury, to plony trzeba umieszczać zawsze blisko podłogi, gdzie jest chłodniej. Jak są to pomieszczenia mieszkalne, nieużywane to zakręcamy kaloryfery. Jak są to piwnice w blokach przez które biegną rury ciepłownicze to można je izolować watą szklaną lub specjalną srebrzystą matą odbijająca promieniowanie cieplne, co pozwoli częściowo schłodzić piwnicę. Do tego celem podwyższenia wilgotności powietrza można ustawić pojemniki z wodą, która parując będzie nasycała powietrze – co pewien czas trzeba wodę dolewać, bo szybko paruje.
Warzywa korzeniowe układa się w skrzyniach lub innych pojemnikach warstwami, ale najlepiej, aby się poszczególne partie warzyw bezpośrednio nie dotykały. Najlepiej, aby każda warstwa składała się z dość luźno ułożonych warzyw. Dlaczego? Bo to ogranicza masowe pleśnienie lub gnicie, gdy pleśń lub zgnilizna z jednej rośliny przechodzi na drugą na zasadzie bezpośredniego kontaktu chorych warzyw. Warzywa korzeniowe można układać piętrowo i każda warstwa jest przysypywana wilgotnym piaskiem.
W trakcie przechowywania trzeba sprawdzać czy piasek na powierzchni pojemnika jest wilgotny. Można delikatnie zagłębić się w głąb, aby i tam sprawdzić. Jak przesechł trzeba delikatnie go znów nawodnić. Nie można przelać, bowiem zaczną gnić warzywa. Poleca się, aby pojemniki do przechowywania warzyw miały na dole otworki, co odprowadzi ewentualnie nadmiar wody na zewnątrz, w tym zapewni przepływ powietrza. Warzywa muszą być przechowywane w warunkach tlenowych.
W czym przechowywać? Mogą to być duże donice z otworkami na dole, skrzynie drewniane z gęsto ułożonymi deskami, a nawet worki na zboże z mikroszczelinami. Najlepiej, aby z takich pojemników nie wysypywał się piasek, ale żeby także zapewniały przepływ powietrza.
W trakcie przechowywania warto powąchać wierzch pojemników, bo jakby coś zaczęło pleśnieć lub gnić to zapach będzie wyczuwalny. Wówczas trzeba rozkopać piach i usunąć chore rośliny, po czym ponownie ułożyć plon w warstwach.
Takie domowe przechowywanie pozwala utrzymać dobry plon od kilku tygodni do nawet 2 miesięcy, a czasem dłużej. Wiele zależy od temperatury.