
Dżem z wiśni i mięty
4 lipca, 2020
Licinek tujowiaczek i licinek jałowcowiaczek – groźne szkodniki żywotników, cisów i jałowców
8 lipca, 2020Humus z bobu
Składniki
Nasiona bobu należy ugotować (wystarczy kilka minut we wrzątku) i obrać. Cebulę pokroić i lekko podsmażyć. Następnie do obranego bobu dodajemy podsmażoną cebulę, obrany czosnek, olej i jogurt (na początek po 2 łyżki) oraz sok z cytryny (połowę ilości). Całość miksujemy na jednolitą pastę. Sprawdzamy konsystencję i smak, jeżeli jest potrzeba dodajemy pozostałą ilość oleju, jogurtu oraz cytryny i miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Gotową pastą możemy posmarować kanapki lub użyć jako dip do różnych przekąsek.
Autor: Beata Bereś (DIONP)
Pomysł własny. Wszelkie prawa zastrzeżone
Powiadom
Zaloguj się
0 komentarzy
najstarszy