Dżem z poziomówki indyjskiej
4 lipca, 2020Humus z bobu
7 lipca, 2020
Dżem z wiśni i mięty
Składniki:
1 kg wiśni,
0,5 szklanki cukru,
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy,
1 duży pęczek mięty,
1 łyżeczka pektyny w proszku.
Wykonanie:
Wiśnie należy umyć i wydrylować, dodać miętę związaną w pęczek, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Następnie wlewamy sok z pomarańczy, mieszamy i dodajemy pektynę zmieszaną z niewielką ilością cukru, gotujemy jeszcze około 10 minut. Przekładamy do słoiczków, gdy dżem zacznie gęstnieć. Zakręcone słoiczki odwracamy do góry dnem.
Z podanych proporcji otrzymamy 4 słoiczki o pojemności 180 ml.
Autor: Beata Bereś (DIONP)
Pomysł i wykonanie własne. Wszelkie prawa zastrzeżone