Ciasto truskawkowe na kefirze
28 czerwca, 2020Dżem z wiśni i mięty
4 lipca, 2020
Dżem z poziomówki indyjskiej
Składniki na 3 małe słoiczki (175 gram każdy)
1,5 szklanki owoców poziomówki indyjskiej,
0,5 szklanki drobnych owoców agrestu (u nas biały i czerwony),
0,5 szklanki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od preferencji),
2 gałązki mięty.
Owoce lekko miażdżymy, podgrzewamy razem z cukrem w małym garnku (gdy trochę zmiękną i puszczą sok można je zmiksować) do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Słoiczki odwracamy „do góry dnem”, a gdy ostygną pasteryzujemy ok. 20 minut.
Autor: Beata Bereś (DIONP)
Pomysł własny. Wszelkie prawa zastrzeżone