Dynie czyli rośliny z rodziny dyniowate, to warzywa, które wymagają dla prawidłowego rozwoju i plonowania ciepłego, słonecznego stanowiska, bogatego w substancje odżywcze oraz zasobnego w wodę. Poszczególne odmiany mogą nieco się różnić wymaganiami, jednakże jako rośliny ciepłolubne i w ponad 90% złożone z wody potrzebują wyżej wspomnianych warunków aby dobrze zaplanowały. Mogą być uprawiane w gruncie, a kto ma dużo miejsca to i pod osłonami. Niektóre osoby także dynie uprawiają na balkonach i tarasach. Niektóre odmiany silnie się rozrastają. Większość roślin się płoży po glebie, ale można je także prowadzić na podporach.
Dynia odmiany Sweet Dumpling tworzy małe owoce o średnicy 8-12 cm. Waga owoców około 0,4-0,5 kg. Wielkościowo przypominają owoce grejpfruta. Skórka o zabarwieniu kremowobiałym z zielonymi pasami i plamkami. Na owocach widoczne żeberkowanie. Miąższ żółtawy lub jasnopomarańczowy, delikatny, bardzo słodki, o nieco włóknistej strukturze, z orzechowym posmakiem. Skórka grubsza, stąd odmianę tą się z niej obiera. Skórka jest jadalna, zatem niektórzy ta odmianę zapiekają choćby w całości. Nadaje się do zapiekania i faszerowania. Miąższ z uwagi na słodycz jest wykorzystywany do robienia klusek.