
Cibora jadalna (migdał ziemny, chufa) odmiany Large Black – ciemne bulwy ziemne
1 stycznia, 2025
Fioletowe liście u pomidora – co je powoduje?
1 stycznia, 2025Jak uprawiać ciborę jadalną?
Podstawowe informacje o wymaganiach cibory co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Cibora o żółtych bulwach
Cibora jadalna występuje pod różnymi nazwami np. midałki ziemne, chufa, orzech tygrysi, kasztanki ziemne, czy też jako cibora warzywna. Określenia te dotyczą tej samej rośliny.
Ciborę jadalną zdecydowana większość ogrodników uprawia jako gatunek jednoroczny w gruncie, donicach, czy też w kącie tunelu lub szklarni. Trzeba tylko pamiętać, aby resztek roślin nie wyrzucać poza ogród, aby przez przypadek się nie zaadoptowała w większym stopniu do przetrwania poza ogrodami. DIONP sugeruje jej uprawę w donicach co ograniczy możliwość ekspansji.
Cibora odmiany Long Sweet (nazwa uproszczona) lub African Long Sweet przypomina typową trawę. Nie jest specjalnie dekoracyjna pod tym kątem. Jej liście są koloru zielonego i są trójkanciaste (V-kształtne). Mogą mieć do 100 cm wysokości. Szerokość liści to zwykle 6–9 mm. W Polsce przymrozki niszczą całkowicie nadziemną część rośliny, jednak w glebie pozostają małe bulwy, które są stadium zimującym, w tym są częścią jadalną. Obok bulwek, które mogą wyrastać na głębokości do 40 cm (stąd zalecana uprawa w donicach) roślina wytwarza także kłącza poziome za pomocą których roślina się rozrasta na boki (stąd tym bardziej zasadna jest donica).
Ciborę uprawia się dla bulw ziemnych zwanych migdałami ziemnymi. Plon bulw uzyskuje się w pierwszym roku uprawy. Bulwy tej odmiany mają zwykle 1-2 cm szerokości i zwykle do 3,5-5,0 cm długości. Bulwy mogą być większe bądź mniejsze niż podane rozmiary. Odmiana Long Sweet ma większe bulwy niż choćby odmiana Large Black, którą w Polsce można zakupić. Pod jedną rośliną zwykle można spotkać do kilkudziesięciu, czasem kilkuset bulwek – wszystko zależy od warunków uprawowych. Bulw jest więcej, jeżeli roślina przezimuje i ma gdzie się rozrastać. Bulwy odmiany Long Sweet okryte są żółtawą skórką pod którą ukrywa się kremowy miąższ. Po dokładnym ubyciu jadalne są całe bulwy, ewentualnie można je oskrobać z tej skórki. Plon bulw przy uprawie jednorocznej zbiera się zwykle od września do listopada. Lepiej poczekać aż do przymrozków, gdyż wówczas więcej zdąży się zawiązać bulw.
Smak bulw jest orzechowy, słodkawy. Wyczuwa się nuty migdałów, nerkowców czy kokosów. DIONP testował smak i jak najbardziej dla nas jest to odmiana smaczna, acz żeby zebrać konkretny plon trzeba
Cibora jadalna zjadana jest na surowo, można ją gotować, piec, suszyć. Jest uznawana za tzw. super żywność z uwagi na swoje walory odżywcze. W Hiszpani z jej bulw po zmiksowaniu i dodaniu wody i cukru przygotowuje się mleczny napój o nazwie horchata de chufa. Można także z cibory stworzyć słodką mąkę o migdałowym smaku. Mąkę używa się do wypieku pieczywa, ciastek, gofrów, naleśników itp.