
Własna rozsada warzyw i kwiatów – dlaczego warto?
25 maja, 2020
Doniczka ze skrzynki na owoce lub warzywa
30 maja, 2020Rabarbar warto mieć w ogrodzie
Rabarbar, inaczej rzewień (Rheum L.) to bylina należąca do rodziny rdestowatych. Obejmuje kilkadziesiąt gatunków występujących zarówno w stanie dzikim, jak też jako roślina uprawna. Pod kątem kulinarnym do wykorzystania nadają się jedynie ogonki liściowe rabarbaru, same liście są niejadalne. Rabarbar bardzo popularnym dodatkiem do ciast w okresie wiosennym, ponadto przygotowuje się z niego kompot, lemoniady, dżemy, pikle, chutney, bywa także jadany na surowo z cukrem. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać go w nadmiarze z uwagi na występujący w roślinie kwas szczawiowy (jest go najwięcej w liściach, stąd nie powinno się ich jeść, w łodygach jest go znacznie mniej), wpływający na tworzenie się kamieni w nerkach. Ponadto rabarbar może wywoływać problemy trawienne z uwagi na jego właściwości przeczyszczające.
Ciasto na kefirze z rabarbarem i kruszonką
Składniki na ciasto:
Składniki na kruszonkę:
Wykonanie kruszonki:
Masło roztapiamy na małym ogniu w rondelku, dodajemy cukier, a następnie mąkę. Mieszamy do uzyskania konsystencji kruszącego się ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wykonanie ciasta:
Płynne składniki wraz z jajkami mieszamy w misce, następnie dodajemy cukier i przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę owsianą (jej nie przesiewamy) i mieszamy wszystko łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy do formy (keksowej lub tortowej ~20cm), wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Następnie układamy na wierzchu rabarbar i całość posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 160-170st. z termoobiegiem, pieczemy ok. 50 minut do zarumienienia kruszonki i tzw. suchego patyczka. Gotowe!
Pikle z rabarbaru
Skład zalewy:
Przyprawy do zalewy:
Wykonanie:
Składniki zalewy należy połączyć w garnku, dodać przyprawy i zagotować. Zalewa powinna być słodko-kwaśna, ale najlepiej dostosować ją do własnego gustu – można dodać więcej/mniej cukru, wody lub przypraw. Pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki rabarbar układamy w słoiku, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Po 2-3 dniach pikle są gotowe do jedzenia. Mogą stanowić dodatek do grillowanych mięs, dla zrównoważenia smaku