![](https://www.dionp.pl/wp-content/uploads/2020/07/P7080090-1-scaled.jpg)
Chutney z czerwonej porzeczki z rozmarynem
13 lipca, 2020![](https://www.dionp.pl/wp-content/uploads/2020/07/P7160875-1-scaled.jpg)
Carpaccio z kolorowych buraków ćwikłowych – pyszne i zdrowe
16 lipca, 2020Chutney z wiśni z octem balsamicznym
Składniki:
Wykonanie:
Wiśnie należy umyć i wydrylować, rodzynki przelać wrzątkiem i odcedzić. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę smażymy w rondelku na oliwie ze szczyptą soli do momentu, aż będzie szklista. Do cebuli wsypujemy cukier i podsmażamy jeszcze ok. 1 minutę, następnie dodajemy wiśnie z sokiem, przelane wrzątkiem rodzynki, ocet winny i przyprawy. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawiamy octem balsamicznym – na początek połową ilości. Gotowy chutney przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Słoiczki pasteryzujemy ok. 20 minut.
Z podanych proporcji otrzymamy 4-6 słoiczków o pojemności 180/200 ml – w zależności od tego, jak gęsty będzie sos.