Kiszone czereśnie
10 lipca, 2020Chutney z wiśni z octem balsamicznym
14 lipca, 2020Chutney z czerwonej porzeczki z rozmarynem
Składniki
Wykonanie
Porzeczki należy przepłukać i oddzielić od zielonych szypułek. Następnie przesypać do garnka, w którym będziemy gotować chutney. Do porzeczek dodajemy cukier i ocet, całość podgrzewamy kilka minut do momentu, gdy porzeczki zaczną się rozpadać i puszczą sok. Dodajemy przyprawy (bez rozmarynu) i gotujemy na małym ogniu około pół godziny – należy pamiętać o mieszaniu całości co jakiś czas. Następnie do porzeczek z przyprawami dodajemy rozmaryn i nadal podgrzewamy do uzyskania oczekiwanej konsystencji gęstego sosu (ok. 0,5-1 godzina). Sos należy mieszać od czasu do czasu w trakcie podgrzewania. Tak przygotowany chutney przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem pozostawiając do ostygnięcia.
Porzeczkowy chutney można przetrzeć przez sito przed umieszczeniem w słoiczkach, jeśli nie lubimy cząstek owoców, pestek i przypraw w sosie. My ten krok pomijamy.
Z podanych proporcji otrzymamy 4-6 słoiczków o pojemności 180/200 ml – w zależności od tego, jak gęsty będzie sos.