Pesto z liści rzodkiewki i melisy
6 czerwca, 2020Jak zrobić chipsy z jarmużu?
23 czerwca, 2020Chlebek pita (wg. przepisu Teściowej)
Zaczyn:
Do ciepłej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mąkę, całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut (drożdże zaczną pracować).
Ciasto:
Wykonanie chlebków
W misce mieszamy mąkę, dodajemy sól, ciepłą wodę, zaczyn oraz olej. Wyrabiamy gładkie ciasto - potrwa to 15-20 minut. Ciasto odstawiamy na godzinę (podwoi swoją objętość). Po upływie tego czasu dzielimy je na porcje po 60 g (mniej więcej 13 kulek). Każdą porcję ciasta należy rozwałkować na placek o średnicy około 15 cm. Tak przygotowane „placki” odstawiamy na 15 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Pieczemy 5 minut, bułeczki napuszą się i nabiorą lekkiego rumieńca. Gotowe pity wypełniamy dowolnym nadzieniem - kawałki kurczaka w przyprawach, sałata lodowa, ogórki i cebula czerwona. Podajemy z sosem jogurtowym lub innym wg uznania.