„Pasztet” z cukinii – wegetariański przysmak
28 sierpnia, 2020Mus z Antonówek bez cukru na zimę
31 sierpnia, 2020Mięsiste pomidory warto przemienić w pyszny sos
Składniki:
Przyprawy:
Wykonanie:
Umyte pomidory kroimy na pół (pozostawiamy gniazda nasienne). Układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obrane szalotki wtykamy pomiędzy pomidory, ząbki czosnku (bez obierania) również wkładamy pomiędzy pomidory. Całość posypujemy przyprawami, polewamy oliwą i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza na środkowym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu czekamy aż pomidory ostygną i zdejmujemy z nich skórkę. Obrane pomidory przekładamy do garnka, dodajemy upieczone szalotki, wyciskamy upieczony czosnek, przelewamy również płyn z blaszki, na której piekły się pomidory i całość miksujemy blenderem. Tak przygotowany sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Z podanych proporcji uzyskamy 3 słoiczki o pojemności 250 ml (w zależności od wielkości i rodzaju użytych pomidorów).