
„Pasztet” z cukinii – wegetariański przysmak
28 sierpnia, 2020
Pomidor koktajlowy w kolorze indygo – Indygo Kumquat
29 sierpnia, 2020Mięsiste pomidory warto przemienić w pyszny sos
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej odmiany mięsiste),
- 3-4 małe cebule (szalotka),
- 5-6 ząbków czosnku (unikać chińskiego - polski jest rewelacyjny),
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Przyprawy:
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (bowiem świeża się przypali w piekarniku),
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Umyte pomidory kroimy na pół (pozostawiamy gniazda nasienne). Układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obrane szalotki wtykamy pomiędzy pomidory, ząbki czosnku (bez obierania) również wkładamy pomiędzy pomidory. Całość posypujemy przyprawami, polewamy oliwą i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza na środkowym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu czekamy aż pomidory ostygną i zdejmujemy z nich skórkę. Obrane pomidory przekładamy do garnka, dodajemy upieczone szalotki, wyciskamy upieczony czosnek, przelewamy również płyn z blaszki, na której piekły się pomidory i całość miksujemy blenderem. Tak przygotowany sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Z podanych proporcji uzyskamy 3 słoiczki o pojemności 250 ml (w zależności od wielkości i rodzaju użytych pomidorów).
Autor: Beata Bereś
Wykonanie własne. Wszelkie prawa zastrzeżone
- OLYMPUS DIGITAL CAMERA