
Pomidor odmiany Clackamas Blueberry – ciemny owoc
27 sierpnia, 2020
Sos z pieczonych pomidorów
28 sierpnia, 2020Cukinia nie jedno ma imię - warto poznać różne jej oblicza
Składniki:
Przyprawy:
Wykonanie:
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, nie obieramy ze skórki, nie wycinamy gniazd nasiennych (robimy to jedynie w przypadku dużych warzyw, przy mniejszych nie) i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy sól, pozostawiamy na chwilę, aby puściła sok. W tym czasie obraną cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki, podsmażamy razem na oleju. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie odciskamy dokładnie cukinię z soku, dodajemy do niej marchewkę, podsmażone cebulę i czosnek oraz przyprawy, a także kaszę manną i jajka. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia – najlepiej, aby była to tzw. keksówka. Pasztet pieczemy w 190 stopniach Celsjusza około godziny. Kroimy po wystudzeniu, gdy całość stężeje. Podajemy według uznania, nam smakuje z musztardą na kanapkach.
Autor: Beata Bereś (DIONP)
Wykonanie własne. Wszelkie prawa zastrzeżone

