
Fasolnik chiński odmiany Thai Solider – nakrapiane strąki
14 stycznia, 2024
Pomidor odmiany Malinowy Smaczek – koktajlowy, wysoki, malinowe owoce
17 stycznia, 2024Jak uprawiać pomidory?
Podstawowe informacje o wymaganiach pomidora co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Pomidor koktajlowy gałązkowy
Bajaja to wczesna odmiana pomidora karłowego o owocach typu cherry. Najlepiej sprawdzi się uprawiany przede wszystkim w pojemnikach wiszących lub stojących z uwagi na zwieszające się, sztywne pędy. Rośliny są niskie, silnie krzewią się, osiągają ok. 40-50 cm wysokości. Owoce są kuliste, małe, o średnicy ok. 1,5-3 cm i masie ok. 8-12 g, gęsto oblepiają krzew. Skórka jest czerwona, błyszcząca, gruba i mocna, dzięki temu owoce nie mają tendencji do pękania. Miąższ jest czerwony, soczysty, kwaskowaty, niezbyt słodki. Z uwagi na mało wyrazisty smak, owoce tej odmiany najlepiej sprawdzą się jako dodatek do dań pieczonych i duszonych lub do dekorowania potraw.
Odmiana przeznaczona jest do uprawy pojemnikowej, ale sprawdzi się także w uprawie gruntowej i pod osłonami, gdzie plonuje równie obficie. Owoce zebrane są w gronach po kilkanaście lub kilkadziesiąt sztuk i dojrzewają nierównomiernie, co może stanowić dodatkowy walor dekoracyjny.
Pomidor Bajaja jest bardzo plenny, z jednej rośliny w trakcie całego sezonu wegetacyjnego można zebrać nawet kilkaset owoców. Dodatkowo jest stosunkowo odporny na najczęstsze choroby pomidorów.




















































