
Salsa verde mexicana – zielony sos z miechunki pomidorowej
1 października, 2020
Pieczona dynia – test różnych odmian 2020
12 października, 2020Pikantny sos z pomidorów i papryki
Składniki:
Przyprawy:
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem, następnie przelewamy zimną wodą, dzięki temu łatwiej będzie je obrać ze skórki. Po obraniu pomidory pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (również papryczkę chili). Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Pokrojoną paprykę, cebulę i czosnek podsmażamy na kilku łyżkach oleju do miękkości (5-10 minut). Dodajemy pomidory i nadal smażymy na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Miksujemy całość blenderem gdy warzywa lekko ostygną, następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy całość do uzyskania pożądanej konsystencji.
Tak przygotowany sos przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Z podanych proporcji uzyskamy 3 słoiczki o pojemności 320 ml.
Autor: Beata Bereś (DIONP)
Wykonanie własne. Wszelkie prawa zastrzeżone


