
Jakie ziemniaki wybrać? – charakterystyka 25 odmian
6 października, 2020
Biedronka mączniakówka (kroszela) zjada grzyby w ogrodzie
7 października, 2020Pikantny sos z pomidorów i papryki
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej odmiany mięsiste z własnej działki, ale można użyć dowolnych),
- 1 kg czerwonej papryki słodkiej,
- 1 mała papryczka chili,
- 2 cebule,
- 3-4 ząbki czosnku.
Przyprawy:
- 2-3 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu,
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 4 łyżki octu 10%,
- 2 łyżki stołowe cukru.
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem, następnie przelewamy zimną wodą, dzięki temu łatwiej będzie je obrać ze skórki. Po obraniu pomidory pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (również papryczkę chili). Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Pokrojoną paprykę, cebulę i czosnek podsmażamy na kilku łyżkach oleju do miękkości (5-10 minut). Dodajemy pomidory i nadal smażymy na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Miksujemy całość blenderem gdy warzywa lekko ostygną, następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy całość do uzyskania pożądanej konsystencji.
Tak przygotowany sos przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Z podanych proporcji uzyskamy 3 słoiczki o pojemności 320 ml.
Autor: Beata Bereś
Wykonanie własne. Wszelkie prawa zastrzeżone