Papryka słodka odmiany Oleńka – spłaszczona, karbowana
15 stycznia, 2023Papryka słodka odmiany Laylak – stożkowa lub walcowata, bordowa
15 stycznia, 2023Jak uprawiać paprykę słodką?
Podstawowe informacje o wymaganiach papryki słodkiej co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Brązowe owoce ze żłobieniami
Papryka słodka Sweet Palermo® to średniowczesna, holenderska odmiana w typie Dulce Italiano, występująca w kilku wersjach kolorystycznych: czerwonej, żółtej, pomarańczowej i brązowej. W naszym ogrodzie rosła wersja brązowa. Rośliny są plenne, wysokie, dorastają do 70-90 cm.
Owoce mają charakterystyczny poskręcany kształt z głębokimi żłobieniami i łagodnie zaokrągloną końcówką. Osiągają długość ok. 20-25 cm, średnicę ok. 4-5 cm i masę ok. 125 g. Skórka jest błyszcząca, cienka, początkowo zielona, w trakcie dojrzewania zmienia kolor na brązowy. Miąższ jest średnio-gruby, słodki, kruchy i soczysty. Charakterystyczna dla tej odmiany jest niewielka ilość nasion, które są zebrane w górnej części papryki. Owoce mają wszechstronne zastosowanie, wykorzystuje się je do bezpośredniego spożycia, pieczenia, grillowania i nadziewania.
Jest to odmiana, która była nagradzana w Hiszpanii tytułami „Taste of the Year” w 2021 r. i 2020 r. (wersja czerwona). We wcześniejszych latach została wybrana Najlepszą Słodką Papryką w Holandii (2012 r.) i Produktem Roku w Polsce na targach Fresh Market (w 2015 r.).
Odmiana Sweet Palermo® przeznaczona jest do uprawy w tunelach foliowych i szklarniach, jednak udaje się także w gruncie na stanowiskach ciepłych.