Papryka słodka odmiany Corno di Toro Rosso – wydłużona, czerwona
23 sierpnia, 2024Papryka słodka odmiany Nokturn – fioletowa potem czerwona
23 sierpnia, 2024Jak uprawiać paprykę słodką?
Podstawowe informacje o wymaganiach papryki słodkiej co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Papryka stożkowa
Papryka słodka Marconi Yellow to pochodząca z Włoch średniowczesna odmiana o wysokiej wydajności, owocuje przez cały sezon. Rośliny są mocne, zwarte, średniej wysokości, dorastają do 50-60 cm.
Owoce mają stożkowaty kształt, są wąskie i długie z widocznymi podłużnymi bruzdami. Osiągają długość ok. 20 cm, a nawet więcej i masę ok. 100 g. Skórka jest błyszcząca, początkowo zielona, następnie w miarę dojrzewania przechodzi w intensywnie żółty. Miąższ jest średnio gruby, żółty, słodki, kruchy i soczysty. Owoce zbiera się na każdym etapie dojrzałości i wykorzystuje do bezpośredniego spożycia, pieczenia, grillowania i marynowania, można je także nadziewać lub suszyć. Skórka bardzo dobrze odchodzi od miąższu po upieczeniu. Owoce dobrze przechowują się po zbiorach. Paprykę można zbierać na różnych etapach dojrzewania owoców, co podnosi walory dekoracyjne potraw.
Odmiana Marconi Yellow nadaje się do uprawy w tunelach i szklarniach, ale dobrze radzi sobie również w uprawie gruntowej.