
Papryka ostra odmiany Bhut (Naga) Jolokia Chocolate – brązowe owoce
15 stycznia, 2023
Fasolka „po bretońsku” z ogrodowych składników
20 stycznia, 2023Jak uprawiać paprykę ostrą?
Podstawowe informacje o wymaganiach papryki ostrej co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Bardzo ostra czerwona papryka
Papryka ostra Bhut (Naga) Jolokia Red jest jedną z najostrzejszych papryk na świecie. Odmiana pochodzi z Indii. Rośliny wysokie, rozkrzewione, dorastają do ok. 50-120 cm wysokości, plenne.
Owoce w kształcie nieregularnego stożka są proste lub lekko zagięte, osiągają 6-8,5 cm długości i 2,5-3 cm średnicy. Skórka jest cienka i błyszcząca, chropowata na całej powierzchni lub gładka, z wgłębieniami lub bez nich, początkowo zielona, w miarę dojrzewania przebarwia się na intensywnie czerwony kolor. Miąższ jest jasnoczerwony, bardzo ostry, o owocowym posmaku. Owoce nadają się do przyprawiania różnych dań, do suszenia w całości lub po rozdrobnieniu, a także do przygotowywania pikantnych sosów lub marynat. Ostrość w skali Scoville’a określana jest na 800 000 - 1 000 000 jednostek SHU. Rośliny tej odmiany można uprawiać w gruncie lub pod osłonami - w tunelach i szklarniach, gdzie łatwo zapewnić im optymalną wilgotność i ciepło. Możliwa jest także wieloletnia uprawa w donicach (również w pomieszczeniach).
W latach 2007-2011 Bhut Jolokia była uznawana za najostrzejszą paprykę świata. Wpisano ją do księgi rekordów Guinessa na pierwszym miejscu. Uległo to zmianie, gdy wyhodowano ostrzejsze odmiany. Ciekawą cechą owoców papryki Bhut Jolokia jest to, że ostrość uwalnia stopniowo. Początkowo można nie odczuwać pełnego pikantnego smaku, który narasta do kilkunastu minut od momentu spożycia miąższu lub nasion. Tak samo powoli odczucie pieczenia zmniejsza się. „Bhut” w języku hindi oznacza „Duch” i odnosi się właśnie do stopniowego uwalniania pełnej ostrości (następuje to niespodziewanie, zupełnie jak pojawienie się ducha). Papryki tej odmiany bywają określane mianem „Ghost pepper”.
Przystępując do uprawy tej odmiany warto wiedzieć, że nasiona kiełkują dość długo – pierwsze siewki pojawiają się nawet dopiero po miesiącu od wysiania.