W szklarni gleba była żyzna, próchniczna, wzbogacona o pożyteczne mikroorganizmy (biopreparat Revital Pro+). Papryki uprawiane w gruncie miały stanowisko słabe, lekkie, piaszczyste, gdyż jesteśmy dopiero na etapie tworzenia własnej, żyznej gleby. Nową ziemię pozyskaną spod budowy domu również zasililiśmy biopreparatem mikrobiologicznym celem zwiększenia pożytecznego mikrobiomu oraz kwasami humosowymi (Revital Pro+ oraz preparat Rosahumus). Zarówno w szklarni jak i w gruncie rośliny opryskiwane były systematycznie biostymulatorami (m.in. Improver+, Kaishi, Shigeki, Biosept Activ z naszego Sklepu DIONP - celowo to piszemy, gdyż do własnego sklepu wdrażamy tylko to co nam się osobiście sprawdziło). Nawożenie organiczne przeprowadziliśmy za pomocą obornika bydlęcego granulowanego, ale także pokrzywy. W późniejszym czasie stosowaliśmy nawożenie organiczne universalnym Biohumusem w postaci podlewania roślin. Tak pokrótce wygląda pielęgnacja papryk w 2020 roku. Nie były chronione żadnym chemicznym środkiem ochrony roślin, gdyż nie wystąpiły u nas na dużą skalę choroby grzybowe. Wyjątkiem był mączlik szklarniowy, który silnie wystąpił i musieliśmy go ograniczać 2-krotnie opryskując rośliny preparatem olejowym Emulpar.
Wykaz odmian papryki ostrej (chilli), które dojrzały w gruncie w okolicach Rzeszowa w 2020 roku
Poniżej znajduje się wykaz odmian papryki ostrej, które bez problemów dojrzały w okolicach Rzeszowa w 2020 roku, tak w gruncie, jak i w szklarni. Każda z nich była uprawiana i tu i tu. Jeżeli mamy porównywać plony, to najmniejszy plon dała nam odmiana mikro-koralikowa czyli AJI Charapita oraz robaczkowatego kształtu Aribibi Gussano oraz Bhut Jolokia, a największy odmiany Cyklon, Piramida, Buena Mulata i Habanero Red.
„AJI Charapita” – owoce bardzo małe, okrągłe, w kolorze pomarańczowym. Bardzo ostra, o owocowym aromacie i ostrości zbliżonej do papryki Cayenne. Roślina o wysokości 70-90 cm, bardzo plenna. Może być uprawiana w pojemnikach przez cały rok.
„AJI Fantasy” – owoce małe o długości 4-5 cm i 3-4 cm średnicy, kształtem przypominające dzwoneczki, jasnokremowe nawet w pełni dojrzałości. Ostre, o cytrusowym aromacie z nutą słodyczy, idealne do smażenia i nadziewania. Roślina o dużej plenności, może osiągać nawet 1 m wysokości. Możliwa uprawa całoroczna w pojemnikach.
„Hungarian Yellow wax hot” – owoce długie, osiągające 12-15 cm, wąskie w kształcie stożków. W początkowej fazie wzrostu zielone, następnie jasnożółte, aż do pomarańczowego. Skórka intensywnie błyszcząca. Miąższ dość ostry, cienki, nadaje się do bezpośredniego spożycia. Roślina osiąga wysokość 60-90 cm. Odmiana wczesna, wytrzymała, dobrze znosi skoki temperatur. Polecana do uprawy w gruncie.
„Cyklon” – owoce podłużne, stożkowate, osiągają długość od 7 do 10 cm, początkowo zielone, w fazie pełnej dojrzałości ciemnoczerwone. Miąższ czerwony, dość gruby, ostry, jednak nadaje się do bezpośredniego spożycia. Odmiana wczesna, rośliny niezbyt wysokie. Polecana do uprawy w gruncie.
„Buena Mulata” – owoce wydłużone, dość długie (do ok. 12 cm), wąskie. Odmiana papryki zbliżona smakiem i ostrością do Cayenne. Roślina o wysokości ok. 50-60 cm, bardzo dekoracyjna, owoce zmieniają barwę z ciemno fioletowej na czerwoną w miarę dojrzewania.
„Bhut Jolokia” – owoce czerwone, wydłużone, dekoracyjne w kształcie nieregularnego stożka o wielkości 6-8 cm. Początkowo zielone, w miarę dojrzewania ciemnoczerwone. Odmiana późna, roślina duża, rozłożysta, osiągające nawet 1 m wysokości. Jest to jedna z najostrzejszych odmian papryki na świecie.
„Aribibi Gusano” – owoce małe, wąskie o długości 4-6 cm, w kolorze bladożółtym, kształtem przypominające larwy owadów, bardzo ostre o cytrusowym aromacie. Roślina średniej wielkości, dorastająca do 50 cm, dlatego może być uprawiana w pojemnikach.
„Habanero Chocolate” – owoce niewielkie (do 7 cm długości), pomarszczone, beczułkowate lub w kształcie szerokich stożków, w kolorze czekoladowym z błyszczącą skórką. Bardzo ostra, nie polecana do spożycia na surowo. Łatwa w uprawie roślina o pokroju krzaczastym, plenna, dorastająca do 80-100 cm. Habanero to jedna z najostrzejszych papryk na świecie.
„Habanero Limon” – owoce niewielkie (5-6 cm długości), pokarbowane, beczułkowate lub w kształcie szerokich stożków, w kolorze intensywnie żółtym. Bardzo ostra, łatwa w uprawie roślina o pokroju krzaczastym, plenna, dorastająca do 80-90 cm. Habanero to jedna z najostrzejszych papryk na świecie – owoc beczułkowaty, żeberkowany, żółty, nie polecany do spożycia na surowo z uwagi na ostrość.
„Habanero red” – owoce niewielkie (do 7 cm długości), silnie pofałdowane, beczułkowate lub w kształcie szerokich stożków, w kolorze intensywnej czerwieni. Bardzo ostra, łatwa w uprawie roślina o pokroju krzaczastym, plenna, dorastająca do 80-100 cm. Habanero to jedna z najostrzejszych papryk na świecie.
„Piramida” – owoce małe, osiągające 5-7 cm długości, w kształcie stożków skierowanych ku górze, wielokolorowe, ostatecznie czerwone, ostre. Roślina bardzo plenna, dekoracyjna, gdyż w tym samym czasie na roślinie występują owoce w wielu kolorach – od zielonego, poprzez kremowy, pomarańczowy, czerwony po fiolet. Polecana do uprawy w gruncie i pod osłonami, ale także w pojemnikach jako roślina całoroczna.
„Koral” – owoce drobne, kuliste (śr. 2-2,5 cm), kształtem przypominające korale. Początkowo zielone, następnie w miarę dojrzewania mocno czerwone. Miąższ ostry, dość gruby, soczysty, idealne do suszenia, mrożenia i konserwowania w całości. Odmiana wczesna. Roślina o wysokości 50-70 cm, łatwa w uprawie, bardzo dobrze plonująca. Polecana do uprawy w tunelach i w gruncie.
„Penis Pepper” – owoce czerwone o gładkiej skórce przypominające kształtem męskie przyrodzenie, osiągające długość ok. 10-15 cm. Bardzo ostra. Roślina osiąga wysokość do 40-60 cm. Odmiana wieloletnia, sadzoną w donicach można przechowywać zimą w pomieszczeniach.
Autor: Beata Bereś (Ogrodnik DIONP)
Opracowano na podstawie własnego doświadczenia i literatury. Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). DIONP wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.dionp.pl
2 Comments
Highⅼy eneгgetic pօst, I loved that a lot.
Will there be a part 2?
Thank you. Yes, there will be new posts with new varieties of peppers from 2022.